Arne Jacobsen. Læs alt om arkitekt og designer Arne Jacobsen.

Arne Jacobsen (1902-1971) er en af Danmarks absolut mest anerkendte arkitekter. Arne Jacobsen er kendt nationalt og internationalt for sine møbeldesigns og arkitektur. Arne Jacobsen kom fra en borgerlig familie og der var intet i der tydede på, at han skulle få en kreativ karriere senere hen. Dog har Arne Jacobsen altid haft drømmen om og blive møbeldesigner helt fra sine unge dage.

Arne Jacobsen. Læs alt om arkitekt og designer Arne Jacobsen.

Historien om Arne Jacobsen

Arne Jacobsen begyndte allerede i sine unge dage med og eksperimentere med kunsten. En af de første kunstgenrer, som Arne Jacobsen eksperimenterede med, var akvarelmaling.

Arne Jacobsen fik sin uddannelse på Kunstakademiets Arkitektskole og mødte her mange af de mennesker, som han senere hen skulle komme til og arbejde sammen med. Arne Jacobsen havde afgang fra akademiet i 1927 og blev i 1956 professor samme sted. Hans store gennembrud som arkitekt kom kort efter hans afgang i 1929. Arne Jacobsen præsenterede vinderforslaget til konkurrencen om ’Fremtidens Hus’.

Arne Jacobsen lavede mange arkitekttegnede huse i tidens løb. Herunder bl.a. Bellavista i Klampenborg. Bellavista var et af Arne Jacobsens hovedværker og viser tydeligt hvordan han så helheden i designet. Arne Jacobsen overlod intet til tilfældighederne og tegnede derfor ikke kun selve bygningen, men også dørhåndtaget, beplantningen m.m. Alt omkring liggende blev ligeledes instrueret af Arne Jacobsen. Målet var, at det hele skulle gå op i en højere enhed.

Arne Jacobsen har ligeledes stået bag SAS hotellet i København, St. Catherines College i England og rådhuset i Aarhus.

Arne Jacobsen. De store møbelklassikere af Arne Jacobsen.

Arne Jacobsen var som arkitekt fortolker af funktionalismen med dens strenge, geometriske linjer og hvide flader. Dog havde Arne Jacobsen også en evne til og bryde strengheden i sine møbeldesigns og bevæge sig mod organiske former. Arne Jacobsen eksperimenterede med organiske former, som endte ud i nogen af de helt store klassikere, som er kendt verden over.

Arne Jacobsen er designeren bag bl.a. Ægget og Svanen. Fælles for Ægget og Svanen er, at de begge er højaktuelle godt 50 år efter de blev formgivet af Arne Jacobsen. Hans designs vidner om en stor mester, som verdenen ikke har set magen til siden

Arne Jacobsen bevægede sig ligeledes ind over spisebordsstole og er skaberen af Myren og 7’eren. Myren og 7’eren er verdenskendt og er hans mest efterspurgte spisebordsstole.

Arne Jacobsen skabte mange smukke og yderst dekorative designs igennem sit virke. Af hans mere sjældne møbler kan nævnes Gryden, Dråben, Giraffen og Oksen. Disse sjældne møbler af Arne Jacobsen produceres ikke i nyere tid og er derfor utroligt eftertragtede. Når disse møbeldesigns kommer på auktion rundt omkring i verdenen, står samlere ofte i kø for og byde på hans møbeldesigns.

Arne Jacobsen. De kendte AJ lamper.

Arne Jacobsen var også en mester indenfor formgivning af belysning. AJ lamper er nogen af de mest efterspurgte lamper i nyere tid. Arne Jacobsen havde sans for detaljer, som tydeligt vises i det samarbejde han havde med Louis Poulsen.

Arne Jacobsen designede en lang række lamper, som fortsat i dag er utroligt populære og yderst efterspurgte brugte, som nye. Fra starten af 1930’erne og frem til 1971 blev der fremstillet en lang række lamper, bl.a. den elegane Arne Jacobsen serie – AJ lamper – som blev designet og udviklet til SAS Royal-hotellet i København.

Arne Jacobsens velkendte serie af lamper havde en asymmetrisk skærmform, som koncentrerede lyset i den retning, hvor der er brug for det. Det gør det muligt og have lampen tændt og læse ved belysningen uden at forstyrre sidemanden. Hullet i midten af lampens tunge stabiliserede fod blev fra starten tilpasset i størrelsen, så der var plads til et askebæger. Men senere hen og i nyere tid, selv uden et askebæger, bidrager hullet i lampens fod til det elegante og lette formsprog og afspejler skærmens form.

Arne Jacobsen døde alt for tidligt. Arne Jacobsen døde i sit eget hjem i 1971. Men Arne Jacobsens ånd lever videre i hans møbler, design og bygninger. Arne Jacobsen design er noget af det mest efterspurgte i nyere tid. Arne Jacobsen er den dag i dag en inspirator for mange nyuddannede arkitekters arbejde og man kan på den måde se Arne Jacobsen i meget af det design, som vinder frem i dag fra nye og ukendte navne.

Designklassikere fra Arne Jacobsen

  • Arne Jacobsen Lamper. Populære og klassiske lamper.
  • Arne Jacobsen ure. vægure med historisk patina.

Vigtige årstal for Arne Jacobsen

  • 1902: Arne Jacobsen bliver født.
  • 1927. Arne Jacobsen har sin afgang fra akademiet.
  • 1929: Arne Jacobsen præsenterer vinderforslag til ’Fremtidens Hus’.
  • 1956: Arne Jacobsen bliver professor på akademiet.
Bedøm denne artikel
111 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 17. juni 2019.