Dream Chair by Tadao Ando

Designet til at drømme – Tadao Ando hylder Wegner med loungestol. Tadao Ando og Carl Hansen & Søn lancerer nyheden Dream Chair. En skulpturel loungestol, der er manife-stationen på dansk håndværks møde med japanske designtraditioner. Dream Chair udfordrer rammerne for, hvad der er muligt i arbejdet med træ og er samtidigt Tadao Andos hyldest til Hans J. Wegner.

Dream Chair designet af Tadao Ando

Dream Chair. Sådan hedder kulminationen på de seneste par års tætte samarbejde mellem den japanske stjernearkitekt Tadao Ando og møbelproducenten Carl Hansen & Søn. Sammen har de skabt en loungestol, der rummer Tadao Andos ønske om at inspirere mennesker til at tage sig tid til at drømme.

Dream Chair er en hyldest til Hans J. Wegner og søger at udtrykke samme harmoniske og minimalistiske udtryk, som er typisk for Wegners design. Tadao Ando fortæller: ”I mange år har jeg beundret Wegners håndværk, og mødet med Carl Hansen & Søn har givet mig muligheden for at skabe et møbel fra bunden i samarbejde med et team af kompetente fagfolk. Det var nyt for mig, da jeg tidligere kun har været vant til at udvælge møbler til de bygninger, som jeg har skabt igennem tiden.” Ligesom Wegner er Tadao Ando op-taget af at udforske materialernes muligheder og afsøge grænserne for, hvad der er konstruktionsmæssigt muligt.

”Tadao Ando fik helt frie hænder til dette projekt, og vi ønskede ikke på nogen måde at begrænse denne skabers frihed til at frembringe noget stort og anderledes. Resultatet taler for sig selv. Det er et arbejde fra en mesters hånd. Sammen har vi udfordret – og måske nået – grænserne for, hvad der er muligt i arbejdet med finer. På denne måde er det lykkedes Tadao Ando at frembringe denne helt unikke stol, der både visu-elt og fagligt rykker ved opfattelsen af, hvordan en loungestol ser ud,” udtaler direktør Knud Erik Hansen, Carl Hansen & Søn.

Dream Chairs nærmest svævende og imponerende udtryk kalder naturligt på opmærksomhed. Stolen er i sig selv en skulpturel nydelse og er derfor egnet til især større rum, hvor stolen kan ses og nydes fra alle sider. Samtidig er Dream Chair også en komfortabel stol, der indbyder til tilbagelænet refleksion. Tadao Ando uddyber: ”I udviklingen af Dream Chair brugte jeg en lignende tilgang, som jeg anvender i arkitektu-ren. Her bruger jeg ofte beton som det eneste materiale for derigennem at skabe unikke rum. På samme måde har jeg til Dream Chair kun brugt ét materiale af finer til at definere stolens rum.”

Det er således Tadao Andos helt klare indstilling, at et produkt skal fremstilles af ét eneste materiale, og dette skal være helt rent og uden nogen form for belastning for miljøet. Også ved fremstillingen af Dream Chair, er det lykkes Tadao Ando at få sine helt ufravigelige krav opfyldt.

Stolen er fremstillet i en såkaldt tredimensionel finer, hvis egenskaber gør det muligt at udføre dobbelt-krumninger i formgivningsprocessen. Tadao Ando har sammen med snedkerne hos Carl Hansen & Søn flyt-tet grænserne for, hvad man troede muligt med tredimensionel finer. Dermed udfordrer Dream Chair fi-nerpladens størrelse og bøjning, så den samtidig opnår de nødvendige egenskaber, der udgør en stol.

Hvad koster Dream Chair?

Dream Chair fås i eg eller valnød uden polstring eller med forsidepolstring i stof eller læder samt med ju-sterbar nakkestøtte. Dream Chair er i butik fra september 2013. Vejl. udsalgspriser fra 24.953 kroner.

Bedøm denne artikel
137 stemmer, gennemsnit 4.9 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 2. oktober 2013.