Glødepæren med det behagelige lys

Belysnings industrien har siden udfasningen af glødepæren arbejdet på at få de alternative lyskilder til at matche den gode kvalitet som glødepæren havde. Nu er kvaliteten på LED pære på samme niveau.

Udviklingen af lyskilder

Der er sket meget med udviklingen af alternativt belysning siden glødepæren blev taget af marked. Det var en strategisk beslutning fra EU´s side at udfase pæren. Ved at udfase glødepæren kunne EU reducere CO2 udledningen for Europa markant, industrien var bare ikke helt klar med alternativ gode produkter, men det er den nu. Kvaliteten af de første pære var ikke særlig god. De første pære havde svært ved at tænde, havde et dårligt koldt lys og de havde en dårlig farvegengivelse. Nu er industrien endelig klar med en pære der kan matche den gamle glødepære.

Hvordan finder man den rigtige pære.

Vi bruger forskelligt lys i forskellige rum, til forskellige ting. Der skal være en type lys i bryggers og bad og en anden type hyggeligt lys i din stue. Vi kan lige så godt begynde at vende os til det, og lære de nye begreber inden for belysning at kende. Når du skal købe pærer skal du tænke over hvor pæren skal monteres og behovet for lys du har det pågældende sted, ud over det skal du kigge på følgende: Ra værdien, Lumen og Kelvin.

  • Ra værdien: Er farvegengivelsen og er vigtig i forholdet til kvaliteten af pæren. Den gamle glødepære havde en Ra værdi på 100. Den bedste lyskilde er en pære med Ra værdi så højt som muligt i dit hjem.
  • Kelvin: Er farvetemperaturen. Her er det af stor betydning hvor i huset du skal bruge pæren. Hyggelys i stuen skal lige imellem 2700-2800 Kelvin. Varm Hvid 3000-3500 Kelvin. Kold lys 4000-4500 Kelvin.
  • Lumen: betyder styrken af lyset 40 watt = 3000 Lumen, 80 watt = 6400 Lumen.

Ud over at udviklingen har gjort at LED pære nu er på højde kvalitetsmæssigt med glødepærer er der jo andre væsentlige årsager til at vælge LED belysning. Ved at gå fra glødepærer over til LED pærer spare du 70-80% på din elregning, samt en LED pære holder ca. 20 gange så lang tid som en glødepære, så der går lang tid imellem at skulle udskifte pærerne.

Bedøm denne artikel
104 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 20. maj 2015.