Hans J. Wegner om spisebordet

Bordet har igennem tiden spillet en særlig rolle for danske møbelarkitekter, da det ofte anses som et centralt element i et rums indretning. Wegner er mest kendt for sin store kærlighed til stole, men også bordet var en væsentlig del af hans visionære tilgang til design med hans velkendte, minimalistiske udtryk. Samme tilgang har designduoen Strand+Hvass, hvis borde ligeledes fremstilles af Carl Hansen & Søn.

Spisebordets store betydning

Særligt spisebordet har altid haft stor betydning for den måde, som mennesker samles på. Det er ofte rundt om bordet, at vi enten mødes om morgenen eller om aftenen. Det er et unikt samlingspunkt i hjemmet, hvis vigtighed tit bliver overset. Ofte er det rundt om spisebordet, at mange af de mest mindeværdige oplevelser finder sted. Oplevelser der fortjener den passion for det gode håndværk, som kendetegner Carl Hansen & Søns tilgang til design.

Det er i dag ofte stolene, der løber med opmærksomheden, men i virksomheden finder man også et stort udvalg af sofa- og spiseborde tegnet af Hans J Wegner og Strand+Hvass. ”Bordet har været et noget overset element i boligindretningen og har ikke rigtig fået den anerkendelse, som jeg synes, det fortjener. Hans J. Wegner var en mand, for hvem bordet var en essentiel del af et rums indretning og funktion. Wegner fokuserede på det gode håndværk og ville med sine borde hylde det naturlige og organiske igennem form såvel som materiale. Wegner anså bordet som værende en lige så vigtig bestanddel i hjemmet som hans berømte stole,” fortæller Knud Erik Hansen, direktør i Carl Hansen & Søn.

Han fortsætter: ”Det er også en fornøjelse at se, hvordan nutidens designere som Strand+Hvass går til opgaven, når spisebordet af i dag skal fortolkes. Præcis som Wegner fokuserer de på at skabe design med et minimalistisk formsprog med interessante håndværksmæssige detaljer og finish.”

Få overblik til valg af bord

Møbeldesign, der kombinerer æstetik og funktionalitet, er i dag i høj grad en del af boligindretningen hos den moderne forbruger. Det samme er muligheden for selv at deltage i indretningsprocessen og blive inspireret hele døgnet rundt. Ved hjælp af en ny, online bordkonfigurator gør Carl Hansen & Søn det nu muligt at opleve en bred vifte af borde i forskellige former, størrelser og materialer alt efter ens personlige stil og behov. Med bordkonfiguratoren bliver det let hurtigt at overskue Carl Hansen & Søns omfattende sortiment og finde frem til det bord, som passer bedst ind i indretningen af hjemmet, hotellet eller konferencelokalet

Borde til at spise og samles ved

Hans J. Wegner er kendt som stolens mester, som han designede mere end 500 forskellige af, heriblandt Y-stolen, Skalstolen og Wing Chair. Hans passion stoppede imidlertid ikke alene ved stolene, han var ligeledes meget glad for at designe borde, som passede sammen med hans stole og omvendt. Det vigtigste for Wegner var, at designet af bord og stol gik op i en højere enhed og levede op til hans strenge krav til kvalitet og formgivning.

Wegners visionære tilgang til design kommer til udtryk i hans elegante spiseborde, der er skabt omkring klassiske, geometriske former. Bordene, som er udført i både organiske materialer og former, viser Wegners unikke indsigt i at få form og funktion til at indgå i harmoni. Flere af Wegners borde er resultaterne af hans eksperimenter med at kombinere massivt træ og rustfrit stål, der tilføjer en særlig grad af lethed til designet. Med et på samme tid enkelt og detaljeret design passer bordene godt ind i tidens tendenser i forhold til mikset af bløde og hårde materialer, der skaber et moderne udtryk. Wegner mestrede også at skabe borde designet udelukkende af træ, som giver et solidt udtryk, der samtidig er harmonisk for øjet.

I Carl Hansen & Søns brede bordsortiment finder man også møbler fra den danske designduo Strand+Hvass, der har udformet bordene Straight og Extend. Straight kan vælges med bordplade i enten massivt træ eller laminat, mens benene udelukkende fremstilles i massivt træ. Selve bordpladen hviler på en ramme af aluminium, hvilket giver bordpladen et nærmest svævende udseende, der sender klare referencer til det lyse og lette skandinaviske udtryk. Extend bordet med bordplade og ben i træ kendetegnes ved sine stærke og enkle linjer. Bordet kommer med indbyggede udtræksplader, som tilsammen gemmer fire ekstra siddepladser.

Bedøm denne artikel
90 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 4. marts 2014.