Kay Bojesen Søpapegøjen er godt selskab

Selvom Kay Bojesens verdensberømte træfigurer ikke som sådan er legetøj, bliver enhver designelsker som barn igen, når nye relanceringer føjes til Bojesens berømte” dyrecirkus”. Sidste år fløj de farverige sangfugle ind i familien, og vi bliver i det fjerpragten, når Rosendahl nu giver os Søpapegøjen. Kay Bojesens måske mest efterspurgte ”glemte” design, som han satte kulør på i 1954 sammen med teatermaleren Svend Johansen.

Kay Bojesen Søpapegøjen er godt selskab

🥇Dagens tilbud på kay bojesen

"Nyhed fra Kay Bojesen 2020. Det sødeste spurvepar er kommet i en stor udgave, fremstillet i blødt FSC-certificeret træ af natureg og røget eg. Spurveparret er designet af Kay Bojesen tilbage i..."

419 kr.
599 kr.

Søpapegøjen af Kay Bojesen. En fornøjelig fugl!

På dansk bruger man ordsproget ”at skyde papegøjen”, når noget usædvanlig heldigt overgår en. I 1990 tilsmilede heldet Rosendahl Design Group, da virksomheden overtog rettighederne til at forvalte en del af designarven efter Kay Bojesen og producere ikke mindst hans verdensberømte træabe. Siden har Rosendahl Design Group i tæt samarbejde med Bojesen-familien dykket dybt i skattekisten og relanceret flere af mesterens træarbejder som f.eks. gravhunden, kaninen, flodhesten og senest de kulørte sangfugle, der gav universet omkring de legendariske træfigurer ekstra luft under vingerne i 2012. Foråret 2013 er turen kommet til Søpapegøjen, som Kay Bojesen skabte i kølvandet på aben, bjørnen og elefanten, men alligevel gav et udseende, der var helt anderledes fra de andre dyr…

En farvestrålende fugl fra det kolde Nord

Sig ordet ”papegøje” og de fleste lader tankerne gå til ”de varme lande” med eksotiske dyr og sydlandske temperaturer. Intet kunne dog være mere forkert, når talen falder på søpapegøjen, for den pudsige fugl med det kulørte næb er ligesom Kay Bojesen selv rundet af det kolde Nord. Søpapegøjen, eller ”lunden” som den også kaldes, findes i store bestande i Norge, på Island og Færøerne og enkelte tager i ny og næ en afstikker til Danmark. Måske endda til Kay Bojesens have, hvor den charmerende fugl med det naive og venlige blik ville have fået en varm velkomst af designeren med det indre legebarn og den fantastiske fornemmelse for at vække træ til live.

Til forskel fra fleste andre dyr i Bojesen-familien er søpapegøjen bemalet med sort-hvid krop og et nysgerrigt næb med spræl og striber. En feature, Kay Bojesen udtænkte i samarbejde med tidens store teatermaler Svend Rasmussen, der var berømt for sin naivistiske streg og farvelagde flere af Bojesens bemalede træfigurer i hans værkstedsbutik i Bredgade.

Norsk national-ikon

Søpapegøjen kendes i Norge bedre som ”Lundefuglen”, hvor den sine steder har status af nationalklenodie. Ikke mindst på Vestlandet og i nord-Norge, hvor lunden optræder i byskjoldet for Verøy kommune og tusindvis af turister hvert år kommer til Lofoten for at se lundefugle i hundredtusindvis flyve ind og bygge rede. Datoen 14. april bærer ligefrem navnet ”lundkommardagen”, og det er et unikt skue at iagttage havfuglene sværme i flok med de kulørte næb og orange ben aftegnet mod himlen. Lundefuglen beskrives i ornitologien som meget social i sin adfærd, og heldigvis for det, for den sødt skelende søpapegøje er dømt til at blive bedste ven med legebørn i alle aldre, når den fra dette forår indlemmes i Kay Bojesen familien.

Hvad koster Kay Bojesen Søpapegøjen?

  • Kay Bojesens søpapegøje (h: 19,6 cm) koster 699,95 kr. og er i handlen fra primo marts 2013.
Bedøm denne artikel
72 stemmer, gennemsnit 4.4 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 19. februar 2013.