Påfuglestolen af Hans J. Wegner. Klassiker fra 1947.

Påfuglestolen af Hans J. Wegner var en ud af hans mange fantastiske stole, som fik dyrenavne. Påfuglestolen var den første stol, som blev opkaldt med dyreverdenen i tankerne. Sidenhen har Hans J. Wegner brugt navne såsom Tyrestolen, Kohornsstolen og Bamsestolen, som navne til sine møbler.

Påfuglestolen af Hans J. Wegner. Klassiker fra 1947.

Påfuglestolen (PP550). Skabelsen af denne klassiske stol.

Påfuglestolen blev ikke navngivet af Hans J Wegner selv, men derimod af hans kollega Finn Juhl. Finn Juhl fik ideen til navnet da han sad i stolen. Påfuglestolens karakteristiske ryg, satte tankerne i gang hos Finn Juhl, og med det samme blev stolen døbt. Stolen har siden denne dag heddet Påfuglestolen.

Påfuglestolen blev designet i en periode af Hans J. Wegners liv hvor han arbejdede det meste af døgnet. De fleste aftener blev tilbragt på værkstedet hos møbelsnedker Johannes Hansen. Det var på disse aftener, at Hans J. Wegner afprøvede sine ideer og udtænkte nye veje og nye måder, hvorpå man kunne arbejde med træet.

Påfuglestolen blev lavet i samarbejde med møbelsnedkeriets værkfører, Nils Thomsen. Makkerparret tog udgangspunkt i skitser, som Hans J. Wegner tidligere have udarbejdet, og arbejde på stolen natten lang. De måtte dog sande, at skitserne måtte ændres løbende, så alt det Hans J. Wegner havde forestillet sig, kunne desværre ikke alt lade sig gøre. Men Påfuglestolen blev færdig, og den er blandt de første store klassikere i Hans J. Wegners lange række af smukke og dekorative stole.

Påfuglestolen (PP550). Derfor sin svungne ryg af stave.

Det er ikke et tilfælde, at Påfuglestolen har en svungen ryg af fint formede stave. Hans J. Wegner overlod intet til tilfældighederne og dette var heller ikke sket her. De flot udformede stave gør, at Påfuglestolen folder sig ud med alt sin pragt.

Påfuglestolen har en fantastisk siddekomfort. Den flade del af rygstavene er ikke kun tænkt som værende pynt – tværtimod. Idet man sætter sig i Påfuglestolen og læner sig tilbage, er det nok der, at ens skulderblade falder til hvile og opnår en god støtte. Armlænene på Påfuglestolen er skåret ud i forlængelse af hinanden og er dermed fremstillet i ét stykke træ. Dette gør, at årene i armlænene passer flot sammen. Det flettede sæde kræver en del arbejde, for det kan ikke bare flettes på sædvanlig vis. Det flettede sæde på Påfuglestolen er ikke kvadratisk, men faktisk 12 cm bredere fortil ift. bagtil.

Påfuglestolen (PP550). Detaljer om stolen.

Påfuglestolen har en bredde på 76 cm, en dybde på 76 cm og en højde på 103 cm. Sædets højde er 36 cm. Påfuglestolen fås kun i Ask (sæbe, klar bioolie/hvid bioolie eller lakeret) og med armlæn i teak eller ask. Påfuglestolen produceres i dag af PP Møbler. Påfuglestolen blev sat i produktion i 1947

Hvad koster Påfuglestolen?

  • Påfuglestolen har en vejl. pris, som starter på 38.875,00 kr.
Bedøm denne artikel
33 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 20. april 2012.