Y-stolen. Kom med bag om en klassiker

Y-stolen af Hans J. Wegner er kendt for sit karakteristiske Y-formede rygstykke. Y-stolen blev designet i 1949 og er fortsat en af de mest populære stole til dato. Y-stolen har været i produktion hos Carl Hansen & Søn uafbrudt lige siden, at den for første gang så dagens lys tilbage i Hans J. Wegner’s storhedstid. Kom bag om Y-stolen og få her et indblik i selve fremstillingen af dette verdenskendte designikon.

Hans J. Wegner. Designeren bag Y-stolen.

Designeren Hans J. Wegner overlod intet til tilfældighederne, da hans Y-stol skulle sættes i produktion. Det intense samarbejde mellem snedkerne og designeren medførte, at Wegner besluttede at flytte ind hos Carl Hansens familie på Fyn for at kunne følge alle processer på fabrikken på tætteste hold i de sidste kritiske uger. Han ønskede ikke, at der skulle gås på kompromis med det endelige resultat og overså personligt alle dele af produktionen indtil lanceringen i 1950.

100 processer og tre uger senere…

Det unikke ved Y-stolen er enkelheden i fremtoningen af den danske designperle, men som med ægte kærlighed, ligger det hårde arbejde gemt under overfladen.

Formgiverne hos Carl Hansen & Søn bruger omkring tre uger på at udarbejde og sammensætte stolens 14 dele og håndflette sædet til det endelige produkt står klar. Stolen skal i alt igennem mere end 100 produktionsled, inden den står færdig. Heraf kræver de fleste af processerne manuelt arbejde. I denne proces er det lugten af træet, følelsen af svajet i den nænsomt dampbøjede rygbøjle og synet af den endelige slibning, der alt sammen dikterer om den enkelte stol lever op til Wegner’s strenge krav.

Sædet bliver flettet af særligt uddannede medarbejdere, og en erfaren fletter bruger omkring en time på at fremstille det unikke sæde, der udelukkende kan udføres i hånden. Der bruges 120 meter papirgarn, og udførelsen i hånden sikrer en finere fletning, som giver den bedste siddeoplevelse.

”Y-stolen er i kraft af sit ekspressive, grafiske udseende et ikon for alt, hvad dansk design repræsenterer: det bedste håndværk, sans for detaljen og materialet, brugerorientering og lang holdbarhed. Wegner beviste med Y-stolen, at man kan skabe noget banebrydende nyt ved at studere traditionen. Kun på den måde kan man formgive noget, som rækker ud over sin egen tid,” siger Christian Holmsted Olesen, Udstillings- og samlingschef på Designmuseum Denmark.

I dag er Y-stolen, eller ’The Wishbone Chair’ som den kaldes på engelsk, et internationalt eftertragtet møbel. Den leder et privilegeret liv med stamplads på nogle af verdens fineste restauranter og hoteller, som restaurant Nimb i Danmark og The National Art Center i Tokyo, Japan, og er en fast bestanddel på den kosmopolitiske møbelscene.

I Asien har Y-stolen oplevet en massiv popularitet, og det japanske marked aftager lidt over en fjerdedel af den årlige produktion af Y-stolen. Til forskel fra skandinaverne, som foretrækker lyst træ, efterspørger japanerne de mørkere nuancer, der kommer fra valnødde- og kirsebærtræet.

Vidste du det om Y-stolen

  • Y-stolen består af i alt 14 dele.
  • Der er over 100 led i produktionsprocessen.
  • Det tager tre uger at fremstille en Y-stol.
  • I alt findes der mere en 150 unikke kombinationer af Y-stolen.
  • Y-stolens sæde flettes af 120 meter papirgarn. Det svarer til, at man kan bruge garnet til at fire sig ned fra toppen af St. Pauls Cathedral i London og stadig have ni meters snor til overs.
  • Y-stolen kaldes på engelsk ’The Wishbone Chair’.
  • Y-stolen blev midt i 1990’erne 2 cm højere i takt med, at befolkningen er blevet højere. Danskerne er det andet højeste folkefærd i verden med en gennemsnitshøjde på 1,83 meter.
  • I Japan, hvor man har en forkærlighed for de mørke træsorter, forhandles stolen stadig i den originale højde.
  • Det danske marked aftager flest Y-stole. Det næststørste marked er Japan og den resterende del af produktionen bliver i dag solgt over hele verden.
  • Y-stolen blev det første massefremstillede Hans J. Wegner design.

Y-stolen fås i ask, bøg, eg, ahorn, valnød og kirsebær og kan vælges som farvet, olieret, bejdset og sæbe- eller ludbehandlet. Det flettede sæde kan vælges i tre versioner papirgarn, natur, hvid eller sort. Stolens sædehøjde er 45 cm, højden er 76 cm, bredden er 55 cm og dybden er 51 cm. Vejl. udsalgspriser fra 4.383 kroner.

Bedøm denne artikel
99 stemmer, gennemsnit 4.9 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 6. november 2012.